Reklama

Paskolos greitos.

Greiti kreditai – tai trumpalaikės paskolos, už kurias mokamos aukštos palūkanos (mokesčiai), ir kurios paprastai imamos kaip paskutinis išsigelbėjimas, žmogui atsidūrus sunkioje finansinėje padėtyje.
Greiti kreditai atsirado palyginus neseniai ir yra pakankamai naujas reiškinys ekonomikoje. Ar kada nors susimąstėme, kodėl apskritai atsirado greiti kreditai, kokia greitų kreditų istorija?
Pati skolinimosi idėja labai sena ir siekia tūkstančius metų prieš mūsų erą.
Greitųjų kreditų pirmtakai – čekiai. Didžiosios depresijos metais (1929-1933 m.), nuvertėjus pinigams, dauguma žmonių prarado pasitikėjimą bankų sistema. Darbdaviai tuomet pradėjo mokėti darbuotojams atlyginimą ne grynaisiais pinigais, bet čekiais. Atsirado čekius gryninančios parduotuvės, kurios iškeisdavo pinigus pagal čekį už tam tikrą mokestį.
Atsigavus ekonomikai ir žmonėms atgavus pasitikėjimą bankų sistema, čekių populiarumas sumažėjo. Čekius gryninančios kompanijos turėjo diversifikuotis, kad išliktų rinkoje. Jos pradėjo siūlyti trumpalaikius vartojamuosius kreditus (darbo užmokesčio avansus), kurie yra labai artimi šiuolaikinių greitųjų kreditų giminaičiai.
Tačiau tikroji greitųjų kreditų revoliucija prasidėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose 1990 m., atsiradus internetui ir sparčiai plėtojantis informacinėms technologijoms. Tuo metu taip pat augo ekonomika ir vartojimo paklausa. Pastebėta, kad greitųjų kreditų plėtra internetu buvo daug spartesnė, kadangi nereikalingos patalpos, nereikia samdyti daugybės personalo, įmanoma vykdyti veiklą įvairiuose pasaulio šalyse, nepatiriant didelių išlaidų. Greitųjų kreditų gavėjams taip pat patiko galimybė teikti paraiškas dėl kredito gavimo patogiai, savo namuose, niekur toli nevažiuojant ir dar svarbiau – gauti paskolą per kelias minutes.
Pasauliniu mastu greitųjų kreditų sektorius nuo nulio 1990 m. išaugo iki 15 mlrd. dolerių 2004 m. ir iki 27 mlrd. dolerių 2008 m. Kiekvienais metais yra atliekama daugiau nei 100 milijonų greitųjų kreditų operacijų. Prognozuojama, kad šis sektorius augs ir toliau, nors kiek lėčiau nei pastaraisiais metais.